Buitenspelen is goed voor de kinderogenVandaag stond er een interessant artikel in het Nederlands Dagblad. Het is getiteld:

Kinderen en jongeren moeten minstens twee uur per dag buiten zijn om bijziendheid te voorkomen. Hoe krijg je ze mee naar buiten?

Het aantal bijzienden in Nederland groeit sterk en dat komt volledig door onze levensstijl. Kinderen en jongeren zitten veel binnen en kijken veel naar de tablet en smartphone.
De oplossing volgens Caroline Klaver: kinderen en jongeren moeten minimaal vijftien uur per week naar buiten en bij ‘dichtbijwerk’ zoals computeren en lezen elke twintig minuten een korte pauze houden. Zet kinderen op een buitensport, adviseert ze, want dan weet je zeker dat ze door het trainen twee of drie keer per week een paar uur buiten zijn. Of laat hen buitenklusjes doen, zoals de hond uitlaten. Door een school wat verder weg te kiezen en daar lopend of fietsend heen te gaan, win je ook aan buitentijd.

Het hele artikel is hier (gratis) terug te lezen.

Bij ons in het gezin hebben we de kinderen altijd gestimuleerd om buiten te spelen. Soms was dat overigens helemaal niet nodig omdat ze eigenlijk liever buiten dan binnen speelden. Ik denk dat een groot deel van de oplossing ligt in het voorbeeld dat wij als ouders geven. Gaan we zelf veel naar buiten (met de hond)? Zien de kinderen ons in de tuin werken en helpen ze ons hierbij? Wandelen we met de kinderen of trappen we een balletje met ze op straat of in het park? Nemen we ze mee als we gaan hardlopen of fietsen? 
Hoe jonger je hiermee begint, hoe makkelijk ze het later oppakken.

In mijn boeken 'Het Geheim van de Bosvrienden' en 'Het Raadsel van de Bosvrienden', schrijf ik over de twee vrienden Stijn en Daan die het heerlijk vinden om samen het bos in te gaan. Ze genieten van alles wat ze tegenkomen en spelen zelden binnen hoewel ze af en toe best even druk zijn met hun telefoon of laptop.
Wellicht is het een idee voor ouders om deze boeken aan hun kinderen voor te lezen? Hopelijk levert het leuke ideeën op en wordt de bijziendheid hierdoor een stuk minder.

Bij het Nederlands Dagblad vragen ze overigens op Twitter om suggesties. Misschien iets om over na te denken? (Na het buitenspelen natuurlijk 😉)
Ook dit boek is een aanrader: 'Het laatste kind in het bos' 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn van harte welkom, het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.