Studenten bosbeheer welkom in het grootste oefenbos van Nederland


Prachtig nieuws dat ik las in de krant en op de website van Staatsbosbeheer.


Het grootste oefenbos van Nederland is een feit door een nauwe samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Hogeschool Van Hall Larenstein, Helicon Opleidingen en Wageningen Universiteit. Deze organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee studenten van MBO, HBO en WO de komende jaren aan het werk kunnen in het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe om te leren, te oefenen en te onderzoeken. Dankzij deze samenwerking zijn we ook in de toekomst verzekerd van bos, waar we als mens kunnen genieten en ontspannen, waar dieren en planten een plek hebben en waar we hout uit kunnen halen.

Kruispunt
Vrijwel alle bossen in Nederland zijn aangelegd. Met veel van onze bossen staan we momenteel op een kruispunt voor hun verdere ontwikkeling. Denk aan de voormalige mijnhoutbossen op de Veluwe en Brabant of de recreatiebossen in het westen van het land met de populieren die aan het einde van hun levenscyclus zijn. Ook in de vele ruilverkavelingsbossen en de polderbossen moeten we de komende tijd beslissingen nemen over hoe verder te gaan met het bosbeheer. Al die ontwikkelingen vereisen vakmanschap en keuzes voor de toekomst. Het betekent concreet dat we voor veel bossen de komende jaren actief gaan werken aan de verdere ontwikkeling en de volgende generatie bomen met hout voor de toekomst.

Bosbeheerders van morgen
Studenten van de onderwijsinstellingen gaan samen met beheerders van Staatsbosbeheer in speciale leerboswachterijen aan de slag om te leren, te oefenen en te onderzoeken. Op deze manier wordt praktijkkennis gekoppeld aan onderwijs en onderzoek op verschillende niveaus, van wetenschap tot praktijk, en andersom. Bosbouw heeft vanwege het kruispunt waarop we met veel bossen staan een impuls in vakmanschap nodig. Vandaar de oefenbossen: voor de bosbeheerders van morgen.

Vitale bossen

Nederlanders houden van bos. De vele bosbezoekers kunnen door deze investering in de bosbeheerders van de toekomst ook de komende decennia blijven genieten van mooie bossen, kwalitatief goede houtproducten maar ook van vitale bossen die bestand zijn tegen ziekten en klimaatverandering.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn van harte welkom, het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.