Groot Spriel - een prachtig monument op de Veluwe

Een schattig klein 'huisje' op het terrein van Groot Spriel.

Groot Spriel is een prachtig monument en staat 'zomaar' langs de weg tijdens een rondje wandelen.
Van afstand is het net een sprookjeskasteel


Groot Spriel is een landgoed met kasteel in neorenaissancestijl aan de Garderenseweg in Putten in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het rijksmonument werd door architect Joannes Pannevis in 1880 gebouwd voor Wouter Blokhuis, een teruggekeerde administrateur uit Indiƫ. Voorheen stond hier boerderij Veltwijck. Na zijn overlijden in 1895 wordt het huis verkocht aan Georg Baud die het in 1900 weer verkoopt aan het echtpaar Meijer-van Loghem uit Den Haag. In 1906 werd een 25 meter hoge toren gebouwd naar ontwerp van architect L.A. van Essen. Bovenin deze zware hoektoren bevindt zich een groot uurwerk. Op de begane grond bevinden zich verschillende kelderruimtes. Het monument heeft marmeren schouwen in jugendstil, hoge plafonds, glas in lood en is voorzien van bijzonder houtsnijwerk. In 1913 kwam het beheer in handen van landheer Johan Willem van Doorninck (1888-1968), die het landgoed tot 1968 bewoonde en liet uitbreiden. Na een brand tijdens filmopnamen in 1988 raakte het kasteeltje in verval. In 1996 volgde een grote renovatie.

Het huidige landgoed is circa 3,5 hectare groot en beschikt over een heerlijk park met vele wandelpaden, prieeltjes, oude forellenvijver en het zogenaamde "Sterrenbos". Daarin strekken de zichtassen zich uit, vanuit het centraal gelegen kasteeltje, tot aan de wijde begrenzingen van het landgoed. In deze oase van rust en privacy, geniet men van de uitgestrekte natuur met haar vele ‘bosbewoners'. De grote groene treurbeuk bij de ingang van het terrein stamt uit de 19e eeuw. De hoofdingang bevindt zich aan de Garderenseweg, alwaar een statige poort de oprijlaan naar het kasteel markeert. Op het terrein zijn enkele bijgebouwen gesitueerd, zoals een paardenstal van circa 160 m² met zes boxen en een grote hooizolder, dubbele garage en een theehuis bij een watervalletje.Het pand staat overigens al geruime tijd te koop, mocht je interesse hebben kijk dan eens op deze website.

Inmiddels heeft het pand een nieuwe bestemming! Onder de naam Groot Spriel College start medio augustus 2016 een kleinschalige middelbare particuliere school voor VMBO, HAVO en VWO, die gevestigd zal worden in een monumentaal pand in het ‘Speulder- en Sprielderbos’.


1 opmerking:

  1. Is heel erg mooi. Die ene foto met het gras op de voorgrond is mooi genomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn van harte welkom, het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.